Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Twintig jongeren springen van brandende boot in Biesbosch

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Twintig jongeren springen van brandende boot in Biesbosch

  UPDATE Een brand door een lekkende gasfles aan boord van een plezierjacht in de Biesbosch heeft twintig jongeren van 16, 17 jaar maandagavond rond kwart voor acht flinke schrik bezorgd. Een boot van de scouting die in de buurt was kon de passagiers in veiligheid brengen naar de Amaliahoeve. Niemand raakte gewond.

  Het betrof een personeelsuitje van IJsboerderij de Jacobushoeve in Dorst. Bas van der Weele heeft de schrik nog in het lijf als hij een uurtje na de brand weer rond de boot vaart. ,,Een jonge collega zag vuur onder uit de barbecue komen. En toen ging het heel snel. De meesten zijn overboord gesprongen, maar met vijf of zes man zijn we blijven hozen en koelen. Daardoor is alleen het dak afgebrand.''

  Hij bedankt de 'super attente scouting', die met een boot in de buurt was en 'super heeft geholpen'.

  De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant meldde rond kwart voor acht dat de boot zich bevond bij het Sint -Jansbruggetje, dat niet met de auto bereikbaar is. Direct zijn een traumaheli en blusboot op pad gestuurd. De opvarenden zijn door de scouting naar de Amaliahoeve en vervolgens naar het botenhuis van de brandweer in de haven van Drimmelen gebracht.

  Veiligheidsregio MWB ✔ @VRMWB
  Brand boot #drimmelen #biesbosch onder controle. Opvarenden geschrokken maar veilig naar #Amaliahoeve gebracht. Oorzaak gasfles 2/2
  7:44 PM - 10 Jul 2017
  (Bron: AD)
  Gelukkig was er een groep waterscouts in de buurt. Het verslag van hun Facebook pagina:

  Scouting Dorus Rijkers Nesselande

  Beste ouders , leden en alle andere bezoekers van onze FB site,

  Vanmiddag was onze zeeverkennersgroep onderweg vanaf een middagje passagieren naar de rest van de vloot die bij de Amaliahoeve klaar lag, om daar lekker te gaan eten.

  De wilde vaart voer voorop en melde via de portofoon dat er paniek was op een boot vlak voor hun, al snel bleek het om een zogenaamde kookboot te gaan. Hierop was twintig man bezig met een personeelsuitje.

  Inmiddels was de leiding ter plaatste gekomen met de lelieschouw, er bleek een gasbrand te zijn... diverse slachtoffers waren in het water gesprongen en werden door de zeeverkenners en hun leiding aan boord geholpen van de schouw. Veel mensen noemen het plagerig onze boedelboot, maar 10 SO's vonden ruim een plaats tussen onze tien zeeverkenners , toffe boot!

  Ondertussen werd de bemanning van onze duwvletten ingelicht die 2 km verderop een plasstop hielden....

  Besloten werd om volgas erop af te varen, met 40 pk werd de 4 ton zware kolos door de smalle sloten van jantje geknald.
  Onderweg werd een noodstop te maken bij een boot met vakantiegangers , hier werd vlot een extra brandblusser afgestaan ( lof voor deze mede watersporters)

  Via de portofoon was er intensief contact tussen alle schippers van DRN, zodat het ponton met 2 duwvletten volgas kon passeren, onderweg werden nog enkele drenkelingen uit het water gepraat...

  Aangekomen bij de kookboot werd vlug de brandblusser overhandigd, en werd met enige overreding iedereen van boord gehaald, onze jongste leider is hierna met de Dokus en het ponton afgevaren naar de steiger om hier de SO's af te zetten, met de aankomst van de lelieschouw was de hele groep van de kookboot weer compleet.

  De Wodan was halverwege losgegooid door de schipper van de groep, welkemet een forse duw van de duwsteven de kookboot de kant in duwde, omdat beide gasflessen stonden te spuiten werd voor de veiligheid besloten om op gepaste afstand de komst van de brandweer af te wachten.

  Inmiddels was ook de traumaheli geland langs onze vletten, gelukkig konden alle slachtoffers zonder verwondingen mee met de boten van de brandweer , knrm en de politie.

  Na afloop kwam toch ook bij de kinderen de schrik goed los, enorm respect voor de brandweerlieden uit Made, slachtoffers helpen en kinderen mee troosten,
  Maar de echte schrik kwam toch echt toen het doordrong bij de zeeverkenners dat bijna al hun scouting DRN truien waren afgestaan aan de verkleumde drenkelingen....

  Wij zijn blij dat het voor iedereen goed is afgelopen, en zijn ontiegelijk trots op onze kinderen , van zeeverkenners tot wilde vaarders en loodsen !!

  Een dikke pluim voor onze zeeverkennersleiding , heren waar we op kunnen vertrouwen en bouwen!

  En wat de schipper betreft mag Tukker bovenbouw weer open, wat een geweldige vletten maakte die heer!

  Uit respect voor de privacy van de betrokkenen enkel gepaste foto's
  [ATTACH=CONFIG]96606[/ATTACH]
  [ATTACH=CONFIG]96607[/ATTACH]
  [ATTACH=CONFIG]96608[/ATTACH]
  Bijgevoegde Bestanden
  "Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
  "Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
  ..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
  https://duurzamehuizenroute.nl/wonin...s-1905-veendam
Working...
X