Mededeling

Collapse
No announcement yet.

NL erfgoed: Maritiem Museum in Jakarta afgebrand

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • NL erfgoed: Maritiem Museum in Jakarta afgebrand

  Nederlands koloniaal erfgoed vernietigd door grote brand in Jakarta
  Bij een grote brand in het noorden van de Indonesische hoofdstad Jakarta is Nederlands koloniaal erfgoed uit de 17de eeuw verloren gegaan. Het Maritiem Museum van Indonesië (Bahari museum) ging in vlammen op.


  Het museum is gevestigd in de voormalige pakhuizen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). De witte gebouwen met rode pannendaken stammen uit de 17de en 18de eeuw en behoren daarmee tot de oudste in de stad. In de gebouwen wordt de maritieme geschiedenis van Indonesië tentoongesteld.

  Op televisiebeelden is te zien hoe de vlammen uit de ramen van de gebouwen slaan. ‘De meeste gebouwen staan in brand’, meldt de brandweer op zijn website. Ook de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Rob Swartbol, deelde beelden van de brand op Twitter. 'Een vernietigend vuur vanochtend in Bahari ... Zo zonde'.

  'Groot verlies'
  De gebouwen werden voorheen door de VOC gebruikt om kruiden, thee en koffie in op te slaan. In 1976, 31 jaar nadat Indonesië zichzelf onafhankelijk had verklaard, werden de gebouwen omgeturnd tot martiem museum.

  ,,Het is zeker een groot verlies. Niet alleen vanwege zaken die in het museum werden tentoongesteld en verloren zijn gegaan, maar ook om het verlies van de gebouwen en een deel van de oude stad", zei Isla Winarto, voorzitter van de organisatie die over het Indonesische erfgoed gaat. ,,We hopen dat het museum in de nabije toekomst in zijn oude eer kan worden hersteld"

  Niemand raakte gewond door de brand, omdat medewerkers en bezoekers tijdig konden worden geëvacueerd.
  Bron: https://www.ad.nl/buitenland/nederla...arta~a9f8a9ff/
  "Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
  "Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
  ..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
  https://duurzamehuizenroute.nl/wonin...s-1905-veendam

 • #2
  Triest dit te moeten vernemen.

  Onze reis in Indonesië (mijn vrouw en ik) begon in september 2017 in Jakarta, en wij hebben ook dit museum bezocht.
  Het verbaasde ons, in positieve zin, hoe veel er bewaard was gebleven, en hoe goed alles georganiseerd was.
  Zeer vriendelijk, en totaal geen eventuele "wrok" naar de "blanda", waar ik in het begin van de reis even huiverig voor was, maar verdween al meteen hier in Jakarta.
  De reis ging van: Jakarta -Bogor - Bandung (trein in) - Kutoarjo (trein uit) - Borobudur / Prambanan - Yogyakarta (trein in) - Soerabaja (trein uit) Malang - Bromo - Kalibaru.
  Met de auto op de veerpont naar Bali (Ubud en Sanur), vanwaar terug gevlogen via Jakarta naar A'dam.
  Helaas is door de brand een geweldig mooi stuk erfgoed verloren gegaan.

  https://www.dutchfleet.nl/showthread...en-in-Surabaya
  Vriendelijke groet, Hans.

  "Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren". (Pas als je iets ernstig meemaakt, weet je op wie je kan vertrouwen).

  Reactie


  • #3
   eerst ruimen ze de schepen op en nu ook de rest ??

   Reactie


   • #4
    kajoe schreef Bekijk Berichten
    eerst ruimen ze de schepen op en nu ook de rest ??
    Vriendelijke groet, Hans.

    "Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren". (Pas als je iets ernstig meemaakt, weet je op wie je kan vertrouwen).

    Reactie


    • #5
     j.sprong schreef Bekijk Berichten
     Zou het mogelijk zijn dat Kajoe verwijst naar de berichten over het verdwijnen van de oorlogsgraven?

     Reactie


     • #6
      kajoe schreef Bekijk Berichten
      eerst ruimen ze de schepen op en nu ook de rest ??
      j.sprong schreef Bekijk Berichten
      Lex schreef Bekijk Berichten
      Zou het mogelijk zijn dat Kajoe verwijst naar de berichten over het verdwijnen van de oorlogsgraven?
      Dat heb ik onmiddellijk begrepen.
      Echter, het verdwijnen van de schepen die vergaan zijn tijdens de Slag in de Javazee, en daarmee het schenden van de oorlogsgraven, was een opzettelijke daad, en Nederland nam de verdwijning hoog op.

      Isla Winarto, de voorzitter van de organisatie die over het Indonesische erfgoed gaat zegt: ,,Het gebouw is een groot verlies. Niet alleen vanwege zaken die in het museum werden tentoongesteld en verloren zijn gegaan, maar ook om het verlies van de gebouwen en een deel van de oude stad".
      We hopen dat het museum in de nabije toekomst in zijn oude eer kan worden hersteld"

      Eerlijk gezegd vond ik de opmerking nogal cynisch.
      Vriendelijke groet, Hans.

      "Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren". (Pas als je iets ernstig meemaakt, weet je op wie je kan vertrouwen).

      Reactie


      • #7
       Brand verwoest historische VOC-gebouwen in Jakarta: hap uit restauratie oude hart Batavia.

       40e8cd86-63dc-459f-8ac6-bdd23b4e0eb3.jpg

       Een oververhitte kabel vatte vlam, waarna het halve Maritiem Museum van Jakarta dinsdag in een mum van tijd in lichterlaaie stond. De daken stortten in en de collectie verbrandde of viel ten prooi aan het bluswater. Maar de brand heeft nog meer kapotgemaakt dan de twee historische VOC-gebouwen: het vuur nam een hap uit het herstel van het meest sfeervolle deel van de Indonesische miljoenenstad.

       De buurt rondom de mooie 17de-eeuwse pakhuizen begon nou net wat te worden. Bankjes, een fietspad en een vers uitgebaggerd kanaal voor de deur maakten dit kleine, alleroudste stukje van Jakarta eindelijk salonfähig - tot de brand uitbrak. Van gebouw A en C staan alleen de muren nog overeind. Het gloednieuwe dak is er niet meer, en de eeuwenoude balken en pilaren zien eruit als afgebrande lucifers.

       02e2795b-a924-4d26-85e5-0eebe7bdffa5.jpg

       Museumstukken in het afgebrande museum.

       'Dit is zo jammer', zegt Michael Rauner, directeur van het Erasmus Huis, het Nederlands cultureel centrum in de stad, en als zodanig nauw betrokken bij alles wat er gebeurt in Kota Tua, 'de oude stad'. 'Het museum was net opgeknapt en je kon zien dat ze het gebied eromheen echt wilden gaan exploiteren, maar nu heb ik er een heel hard hoofd in. De wederopbouw van dit museum gaat heel lang duren, en heel veel kosten. Wie gaat dat betalen? En dan vraag ik me ook nog af hoe ze die gebouwen gaan restaureren. Gaan ze echt oud hout gebruiken? Dat vind je nergens meer. Dus wat gaan ze dan doen? Een metalen dak?'
       Tientallen jaren heeft Jakarta het historische 'Nederlandse' stukje stad aan de oude haven gemeden als een open zweer. Gebouwen werden overgelaten aan de genadeloze zon en het verwoestende regenseizoen. De daken zakten een voor een in, tot alleen de muren nog overeind stonden. Arme stadsbewoners namen hun intrek in de open lucht, en bouwden hun krotten tussen de Hollandse baksteen. De oude stad was een stinkend rattenhol. In een van de dakloze huizen groeide zelfs een monumentale boom, die zo populair werd als achtergrond voor fotosessies dat iemand bij de voordeur ging zitten om entree te heffen.

       Het Maritiem Museum stond een stukje verderop, smetteloos en stram als een marinier in zijn hagelwitte tropenuniform. Het was gehuisvest in een paar van de pakhuizen waarin de VOC vier eeuwen geleden de specerijen, thee en koffie opsloeg die de Hollandse kooplui stinkend rijk hebben gemaakt.
       De oude stad is het hart van het oude Batavia, Hollands glorie in de tropen, en misschien daarom zo lang verwaarloosd. Je ziet het in de musea. De enige westerling in het Fatahillah-museum, het historisch museum van Jakarta, is een 17de-eeuwse Portugees, en ook het Maritiem Museum besteedde veel meer aandacht aan traditionele Indonesische prauwen dan aan de varende forten van de VOC. Rauner: 'Nederland heeft wel een tentoonstelling geschonken over de Slag op de Javazee. Die stond in een van de achtergebouwen, dus misschien heeft die de brand overleefd.'
       Maar de tijden veranderen. Dakloze gebouwen hebben nieuwe daken gekregen, het grote plein bruist in het weekeinde van leven, de Kali Besar, de grote 'Amsterdamse gracht', wordt uitgebaggerd en krijgt een Nederlandse zuiveringsinstallatie zodat het water niet meer stinkt. Er komen terrasjes, en bankjes aan het water, en misschien komt er in een van de historische gebouwen een smaakvol art'otel. De uitkijktoren aan de haven, het alleroudste gebouw van de stad, is helemaal gerestaureerd.
       Erasmus Huis-directeur Rauner vreest dat het lang zal duren voordat het afgebrande museumgebouw en zijn omgeving weer net zo mooi zullen zijn als vóór de brand. Maar hij ziet meteen ook een positieve kant. De brand is groot nieuws in Jakarta. Iedereen heeft het erover, en dat is nieuw. 'De betrokkenheid is erg groot. Er is duidelijk iets veranderd. De Indonesiërs zien deze VOC-gebouwen kennelijk niet meer als iets Nederlands, maar als iets van hunzelf.'
       Later deze week gaat Rauner naar Semarang waar het plaatselijke museum om hulp heeft gevraagd. 'In het museum daar is maar een klein hoekje gewijd aan de Nederlandse geschiedenis. Dat willen ze uitbreiden. Er is duidelijk een revival gaande van een stuk geschiedenis dat ze een beetje hebben weggestopt.'

       Bron: de Volkskrant ( 16 januari 2018 ).
       Vriendelijke groet, Hans.

       "Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren". (Pas als je iets ernstig meemaakt, weet je op wie je kan vertrouwen).

       Reactie


       • #8
        Een week na de grote brand ging het museum weer open. ( lees het bericht van 23-01-2018 ).

        'Nederlands' museum in Jakarta gaat weer open na grote brand.

        Het Maritiem Museum in Jakarta gaat vandaag weer open, een week nadat er een grote brand was in het voormalige pakhuis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).
        De lokale brandweer had zo'n vier uur nodig om de branden te blussen. Een van de drie historische gebouwen was verwoest, aldus museumdirecteur Husnizon Nizar vlak na de brand. Dat geldt ook voor modellen van VOC-schepen, traditionele Indonesische bootjes en een grote maquette. ,,We hebben veel van onze historische collectie verloren door het vuur", zei hij.
        Het deel van het museum waar de brand woedde moet nog worden gerestaureerd, maar andere delen zijn vandaag toch weer te bezoeken, meldt de krant The Jakarta Post.
        De brand is waarschijnlijk veroorzaakt door kortsluiting. Het maritiem museum werd in 1976 ingericht, met onder meer schepen, scheepvaartapparatuur en oude kaarten.

        534.jpg

        Ravage in een van de voormalige VOC-pakhuizen in Jakarta.

        Bron: Het AD.
        Vriendelijke groet, Hans.

        "Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren". (Pas als je iets ernstig meemaakt, weet je op wie je kan vertrouwen).

        Reactie

        Working...
        X