Het Model:
Een groot vliegtuig van de Firma Revell in de schaal 1/72. De met de doos meegeleverde decalset geeft keus uit een Frans, Nederlands of Duits toestel. Ik heb vanwege de kleurrijke beschildering gekozen voor de Duitse versie.
Het toestel, met de registratie 61-11 behoort toe aan Marineflieger Geschwader 3 -MFG 3- van de Marine Vliegbasis Nordholz. De special beschildering had te maken met het feestelijke feit van “50 Jahre Marine” in het jaar 2006.
Het moeilijkste aan de hele bouw, was het aanbrengen van de Duitse vlag over de lengte van het toestel. Deze vlag bestaat voor 70% uit een voorgedrukte decal en 30% is bijgespoten met de airbrush. Het bommenruim is geopend en voorzien van torpedo’s en dieptebommen. Trouwens nog een ingenieus stukje techniek van de beide luiken die het ruim afsluiten. Geen opening door middel van scharnieren, maar een soort van ketting die het gehele luik langs de romp van het toestel naar boven trekt en als extra bijzonderheid in het midden aan de bovenzijde, nog een keer werd ingedrukt om de vleugelwortels te overbruggen.

Korte Historie:
De Duitse Federale Marine heeft in de jaren zestig twintig (20) toestellen aangeschaft. Hiervan is één exemplaar verongelukt. Dit gebeurde tijdens een trainingsvlucht op 25 april 1978, met aan boord drie bemanningsleden bestaande uit Piloot-Co-piloot en Boordwerktuigkundige). Door een te steile daling en het niet meer kunnen afvangen van het toestel, landde het op het neuswiel en sloeg vervolgens over de kop en was onherstelbaar beschadigd. De drie bemanningsleden zijn er levend vanaf gekomen. Over het dienstverband na dit (zeer verwijtbare) ongeval zijn geen verdere mededelingen beschikbaar.

Na meer dan veertig (40) jaren trouwe dienst, zijn de toestellen, voor zover nog operationeel, na 2010 uit gefaseerd en vervangen door de Lockheed Orion. Waarvan U allen weet, dat deze afkomstig waren van onze eigen MLD.
In het Luchtvaart Museum op Soesterberg, kunt u nog een Duitse Atlantic met een Nederlandse registratie bewonderen.

Hieronder gevoegd enkele foto's van het model en het verongelukte toestel na de crash.
Met vriendelijke groet,
R81 (Dirk.)


IMG_1123.JPG
IMG_1130.JPG
IMG_1178.JPG
070. 61-07 25-04-78.jpg