Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Coaster in problemen bij Terschelling

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Coaster in problemen bij Terschelling

  DEN HELDER -
  Een Nederlandse kustvaarder is zondagmorgen op de Noordzee bij Terschelling in moeilijkheden geraakt. Het schip maakt slagzij doordat de lading zware cementen pijpen was gaan schuiven. De vijf bemanningsleden waren bang dat het zou kapseizen. Dat meldde het Kustwachtcentrum.

  De coaster Eemsstar, die op weg was naar Kiel, gaat nu op eigen kracht naar Harlingen. De slagzij is stabiel op 20 tot 30 graden. Drie reddingsboten zijn uit voorzorg bij het schip en een helikopter van de marine staat standby tot het schip in de haven is. Eén opvarende is door een reddingsboot van boord gehaald.

  ANP | Gepubliceerd op 15 maart 2009, 14:56

 • #2
  Re: Coaster in problemen bij Terschelling

  Ik was daar bij aanwezig vorige week zondag. Zware paniek toen wij op de Verkeerscentrale "Brandaris" om 10.40 uur het Mayday van de Eemsstar ontvingen. De coaster was geladen met betonnen buizen, die waren gaan schuiven. De slagzij bedroeg 35 graden. Er was een harde noordwester kracht 7 met uitschieters naar 8, toen de KNRM boten Graaf van Bylandt van Vlieland en de Arie Visser en het bergingsschip Hurricane van Terschelling uitvoeren. Een Lynx heli van de marine was ook nog even ter plekke, maar inmiddels had men aan boord van de Eemsstar de slagzij door wijziging van de vulling van de ballasttanks weten terug te brengen tot 20 graden. Vanuit Vlieland vertrok ook nog de kleine sleepboot "Vlieland" van Piet Ottosen. Uiteindelijk zou Piet de Eemsstar Harlingen binnen slepen, maar het schip kon tot vlak voor de haven zonder hulp op eigen kracht scheef en wel doorvaren. De kok van de Eemsstar had het echter niet meer, en werd al boven Vlieland van boord gehaald door de Hurricane. Het was een mooi maar griezelig gezicht, zo'n kustvaarden met slagzij, omringd door vele schepen en scheepjes, door de grondzeetjes van het Stortemelk te zien gaan met windkracht 7. Eenmaal in de Vlieree haakten de inmiddels twee Vlielandse KNRM-boten af en liep de Arie Visser nog even mee, totdat de reddingboot van Harlingen de begeleiding overnam. Wij waren allemaal weer thuis voor de zondagmiddag-thee om 15.35 uur.


  --
  eemstar5.JPG

  Reactie


  • #3
   Re: Coaster in problemen bij Terschelling

   Gelukkig allemaal goed afgelopen kennelijk. De bemanningsleden gaan nu een cursus "secured for sea" maken volgen?
   "Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
   "Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
   ..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
   https://duurzamehuizenroute.nl/wonin...s-1905-veendam

   Reactie


   • #4
    Re: Coaster in problemen bij Terschelling

    Paul,

    Gebeurt wel vaker hoor dat een lading los wrikt en aan de haal gaat. Die stuwadoors zijn ook maar mensen en kunnen ook wel eens wat vergeten goed vast te zetten. Meestal moet de bemanning na laden zelf ook een rondje maken door het ruim om de boel te checken.

    gr Ed

    Reactie


    • #5
     Re: Coaster in problemen bij Terschelling

     Op het Kustwachtcentrum is men die dag druk in de weer geweest op het geheel te coordineren.
     Wat ik begreep van het KWC was dat de lading gestut werd door een soort van grote airbags/fenders en is er 1 lek geraakt waardoor een gedeelte van de lading kon gaan schuiven.
     Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.

     Reactie

     Working...
     X