DEN HELDER - Het Kustwachtcentrum in Den Helder wil dat strandtenten en andere feestlocaties dicht bij zee erop gaan toezien dat er geen feestballonnen met een brandertje worden opgelaten of vuurpijlen worden afgeschoten. De afgelopen anderhalve week zijn reddingsboten hierdoor in totaal vijf keer uitgevaren voor loos alarm. Dit heeft het Kustwachtcentrum dinsdag bekendgemaakt.
Ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en de Reddingsbrigades willen een stop op het oplaten van feestballonnen en het afschieten van vuurpijlen. De ballonnen, zoals een sky lantaarn, branden op en vallen op een gegeven moment in zee. Mensen zien ze daardoor geregeld aan voor een lichtkogel, een noodsignaal.
De reddingsboten die vervolgens worden ingezet, zijn enige uren voor niets aan het zoeken. Behalve dat dit een nutteloze en kostbare inzet van reddingsmiddelen is, ontstaat volgens het Kustwachtcentrum ook het risico dat bij een echt noodgeval de middelen niet beschikbaar zijn. "Dit is tot nu toe nog niet voorgekomen", aldus een woordvoerder.
De afgelopen anderhalve week werden drie meldingen uit de richting van Scheveningen gedaan, een bij Texel en een bij Vlieland. Volgens de woordvoerder waren deze meldingen echt terug te leiden tot strandtenten en partyschepen.

Telegraaf, di 29 jul 2008, 18:14