Schipper springt overboord en zoekt hulp.
De schipper van de WR 89 kwam woensdagmiddag 14 mei zonder gasolie te zitten waardoor zijn kotter tot op de stenen van de Oostkade Den Oever verdaagde. De schipper sprong overboord en zocht hulp. De KNRM reddingboot Johanna Margareta bracht de kotter in veiligheid.

Het was een routine manoeuvre. Na het garnalenvissen draaide de WR 89 op aan de noordzijde van de Oostkade. Meestal de plek waar de netten nog eens goed gespoeld worden. Terwijl de schipper al zijn aandacht bij het schoonmaken had, viel hem plotseling iets op: stilte. De motor stopte. Reden: vergeten om bijtijds gasolie te laden.

Met alle tuigen in de lucht als windvangers, hydrauliek op stop en een aanhoudend oostenwindje stevende de WR 89 onverbiddelijk op de basaltstenen af van de Oostkade. De laatste meter werd geremd door de prut en daar lag de WR 89 hulpeloos. De schipper nam een kloek besluit en sprong overboord op de stenen en begon aan een lange wandeling over de dam naar de Coƶperatie (CIV). Hij wist namelijk dat daar een opstapper van het KNRM-station Den Oever werkte.

Even rondbellen binnen de KNRM-groep leverde al snel een bemanning op. Intussen was de schipper dezelfde weg teruggegaan en van de dam weer aan boord geklauterd. Met de 600 pk van de Johanna Margareta werd de WR 89 weer op het rechte spoor gezet en meteen maar bij de bunkerboot in de Noorderhaven afgeleverd. Er werden geen beschadigingen aan het onderwaterschip geconstateerd. 'Het was allemaal goed afkomme' constateerde de schipper dankbaar en stak een sigaar op.
--
knrm-den oever.jpg