Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Grondlegger spoelde eeuw geleden aan in Callantsoog

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Grondlegger spoelde eeuw geleden aan in Callantsoog

    Grondlegger autofabriek Spyker spoelde eeuw geleden aan in Callantsoog

    Gepubliceerd op 13 april 2007, 16:22

    callantsoog - Honderd jaar geleden, op 12 mei 1907, spoelde er een lijk aan op het strand van Callantsoog. Geen unieke gebeurtenis, want er spoelden vaker lichamen aan van verdronken opvarenden. Maar deze keer ging het om het ontzielde lichaam van Hendrik Jan Spijker, bekend geworden door het bedrijf Spijker (later Spyker) dat eind 19e, begin 20e eeuw koetsen en auto's fabriceerde.
    Theo Brouwer uit Nieuwegein heeft onderzoek gedaan naar de familie Spijker. Brouwer: ,,Daarbij kwam ik er achter dat Hendrik Jan Spijker niet, zoals vele boeken en andere bronnen melden, overboord is geslagen en nooit teruggevonden, maar dat hij is aangespoeld en begraven in Callantsoog.''
    ,,Veel bronnen spreken elkaar tegen, maar ik ben in het bezit gekomen van de archiefstukken en arrondissementsstukken waaruit blijkt dat Hendrik Jan Spijker wel degelijk in Callantsoog is aangespoeld en begraven.'' Omdat het graf op de begraafplaats in het dorp enkele jaren geleden geruimd is, heeft Brouwer bij de gemeente Zijpe een verzoek ingediend om een gedenkteken te plaatsen op de begraafplaats ter nagedachtenis aan de overleden industrieel en rijtuig- en koetsenbouwer.
    bron: http://www.nhd.nl/article1742859.ece

    Lees meer in de Schager Courant van zaterdag 14 april.
Working...
X