Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermist

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • #16
  Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

  KIELDRECHT/ KAPELLEN - Kapitein Luc De Caluwaert (46) uit Kieldrecht bekommerde zich eerst om zijn bemanning toen zijn sleepboot vorige week kapseisde in de Rotterdamse haven. Zijn 37-jarige stuurman is in leven dankzij de kapitein, en nog twee andere opvarenden overleefden de ramp. Voor de vermiste kapitein zelf is er geen hoop meer.
  Vijf dagen lang is de familie van Luc De Caluwaert op de kade van de Rotterdamse haven blijven staan, in de hoop dat het lichaam van de schipper gevonden zou worden. De sleepboot Fairplay 22 kapseisde vorige week donderdag, toen het een Britse ferry in de haven loodste. Drie opvarenden werden gered en ook het lichaam van de Poolse machinist werd dezelfde dag nog teruggevonden. De Nederlanders kregen dinsdagmiddag eindelijk het schip boven water, maar het lichaam van de kapitein blijft vermist.

  'Het was voor ons enorm belangrijk om daar te zijn', zegt Nicole, de zus van Luc. 'We hebben drie keer het schip mogen bekijken op de scheepswerf, waar de Fairplay was. Zoiets is normaal verboden, maar het hielp ons om afscheid te nemen.'

  Geknapte luchtbel

  Vader Petrus De Caluwaert sprak in het ziekenhuis met de Richard Kraak, de 37-jarige stuurman van het schip. 'Daar hebben we geleerd wat er in de laatste momenten op het schip is gebeurd. Het schip is eerst gedeeltelijk gekapseisd. Richard spartelde rond in het water van de boot, tot hij door Luc naar boven werd getrokken. Luc zat samen met nog een derde bemanningslid in een luchtbel, bovenaan de boot. Daar waren de drie mannen even veilig.'

  Na enkele momenten is de boot volledig omgekanteld. 'Daardoor is de luchtbel geknapt, en kwamen de mannen weer in het water terecht', zegt Nicole. 'Richard heeft door te spartelen een deur opengetrapt. Hij is naar buiten gezogen, hij is boven water getrapt en kon bijna op hetzelfde moment al opgevist worden door redders. Hij heeft vader op het hart gedrukt: Zonder Luc was ik nu dood.' Wat er met de derde man is gebeurd, weet de familie niet.

  Vlak voor hij ontsnapte, zag Richard hoe Luc de trap naar het benedenruim afzwom. 'We breken ons het hoofd waarom hij dat deed. Hij moet geweten hebben dat hij zo de verkeerde richting uit zwom. Heeft hij zich vergist? Luc wist ook dat er nog een jonge kok in de keuken was achtergebleven. Wellicht wou hij die jongen ook redden.'

  'Luc ging altijd voor iedereen door het vuur', zegt zijn zus. 'Zoals het een kapitein betaamt, heeft hij zich eerst om zijn bemanning bekommerd. Dat geeft ons troost.'

  De Nederlandse politie zoekt niet meer actief naar het lichaam van de Vlaamse schipper. Alle medewerkers van de haven en alle schepen die de haven aandoen, wordt gevraagd om mee uit te kijken naar het lichaam.


  bron:nieuwsblad.be
  --
  KAPITEIN_FP22_ lucDeCaluwaert.jpg_h170_jpg_280.jpg

  Reactie


  • #17
   Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

   Reactie


   • #18
    Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

    Fairplay 22 krijgt andere naam

    19 november 2010

    De sleepboot die op 11 november omsloeg in de Rotterdamse haven, is het laatste schip van rederij Fairplay Towage dat de naam Fairplay 22 zal dragen. Bij het incident kwamen twee mensen om het leven. Voor Fairplay reden genoeg om de naam van de noodlottige sleepboot in de ban te doen.

    De rederij onderzoekt nog of het schip gerepareerd kan worden. De naam 'Fairplay 22' wordt ongeacht de uitslag van het onderzoek nooit meer gebruikt, meldde Fairplay.

    Reactie


    • #19
     Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

     Is het lichaam van de kapitein al gevonden ?

     Reactie


     • #20
      Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

      Helaas is de gezagvoerder nog steeds niet gevonden Zeker jammer omdat de familie nu het slachtoffer niet meer te zien krijgt. Na onderzoek (als het lichaam gevonden wordt) zal het in een verzegelde kist gestopt worden en aan de familie overgedragen worden.

      Reactie


      • #21
       Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

       De familie kan die kist toch gewoon weer later openen door de uitvaart ondernemer ?

       Reactie


       • #22
        Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

        Als een stoffelijk overschot een tijdje ongekoeld en in het water gelegen heeft is het niet zo'n fris gezicht. Het lichaam ontbint vrij snel dan. Vandaar dat het in een verzegelde kist vrijgegeven wordt.

        Reactie


        • #23
         Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

         Kan me voorstellen dat je het toch wilt zien, om zeker te zijn dat het diegene is wie je denkt dat het is.

         Reactie


         • #24
          Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

          Drenkeling gevonden in Hoek van Holland
          Uitgegeven: 26 november 2010 09:04
          Laatst gewijzigd: 26 november 2010 09:04

          ROTTERDAM - Op het Noorderhoofd in Hoek van Holland is vrijdag het lichaam van een drenkeling aangespoeld. Het is nog onduidelijk om wie het gaat. Dat heeft de politie vrijdag gemeld.
          Nadere gegevens ontbreken nog. Op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland sloeg op 11 november in stormachtig weer een sleepboot om.

          De kapitein van het schip wordt nog steeds vermist. Het is onduidelijk of het lichaam van hem is.

          Bron: nu.nl (ook net op Radio 1)

          Reactie


          • #25
           Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

           Hopelijk is het de beste man. Dan kan de familie nu ook eindelijk afscheid nemen.

           gr Ed

           Reactie


           • #26
            Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

            Het is inmiddels bevestigd: het betreft Luc De Caluwaert. Hij werd gevonden ter hoogte van de bunker met de stoel aan het Noorderhoofd (de wandelpier).

            Van nu.nl:


            Aangespoeld lichaam is vermiste kapitein
            Uitgegeven: 26 november 2010 16:01
            Laatst gewijzigd: 26 november 2010 16:07


            AMSTERDAM - Het lichaam dat vrijdagochtend werd aangetroffen op de wal van het Noorderhoofd bij Hoek van Holland, is van de vermiste kapitein van de sleepboot die eerder deze maand omsloeg.

            Dat meldt de politie Rotterdam Rijnmond.

            Op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland sloeg op 11 november in stormachtig weer een sleepboot om.

            De Belgische kapitein van het schip werd sindsdien vermist. Een vrouw zag het lichaam van de man vrijdagochtend liggen en belde direct de politie.

            Reactie


            • #27
             Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

             Bron foto kreeg hem vandaag opgestuurd van een kennis.


             --
             fp22.jpg

             Reactie


             • #28
              Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

              Startdatum onderzoek 11 november 2010
              Einddatum onderzoek
              Type onderzoek Volledig
              Status onderzoek Lopend

              Bij een kapseizing van een sleepboot in op de Nieuwe Waterweg tussen de pieren nabij Hoek van Holland zijn vijf opvarenden ter water geraakt. Bij dit voorval kwamen twee mensen om het leven en raakte er een lichtgewond. Dit voorval valt onder de onderzoeksverplichtingen van de Raad en een onderzoek naar het voorval is inmiddels opgestart.

              Tussentijdse aanbeveling na kapseizen sleper Fairplay 22 voor zusterschepen. Naar aanleiding van de eerste bevindingen en uitkomsten van een stabiliteitsonderzoek en vooruitlopend op het eindrapport brengt de Onderzoeksraad voor Veiligheid een
              tussentijdse aanbeveling1 uit over de stabiliteit van de zusterschepen van de sleper Fairplay 22 die op 11 november 2010 kapseisde op de Nieuwe Waterweg nabij Hoek van Holland. Bij het ongeval kwamen twee bemanningsleden om het leven en raakte er een lichtgewond. De aanbeveling geldt voor het zusterschip Fairplay 23 en andere vrijwel identieke schepen. De
              aanbeveling is gerapporteerd aan de rederij. Een afschrift van de aanbeveling is tevens verzonden aan de Department of Marine Services and Merchant Shipping in Antigua en Barbuda waar de Fairplay 22 geregistreerd was, de Marine Accident Investigation Branch in Engeland en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. De Raad beveelt de rederij aan om de
              stabiliteit van de zusterschepen van de Fairplay 23 vast te stellen. Indien uit de stabiliteitbepalingen blijkt dat deze overeenkomen met de die van de Fairplay 23 wordt geadviseerd om voor alle schepen maatregelen te treffen om de stabiliteit te verbeteren, zodat tenminste wordt voldaan aan de in 1998 gestelde eisen van het SBG.
              De Onderzoeksraad voor Veiligheid beproefde de stabiliteit van het zusterschip de Fairplay 23 die door de rederij voor dit onderzoek beschikbaar werd gesteld. De stabiliteit blijkt niet altijd te voldoen aan de aanbevelingen voor sleepboten van de International Association of Classification Societies, Ltd en de geldende eisen van het klassenbureau See?
              Berufsgenossenschaft (SBG). Bij een hellingshoek van (beduidend) minder dan 60° kan water binnenstromen via de ventilatieopeningen van het machinekamer. Bij de gekapseisde Fairplay stond op het moment van het ongeval bovendien een deur open op het werkdek.

              Reactie


              • #29
               Re: Sleepboot Fairplay-22 bij HvH omgeslagen, 3 mensen vermi

               Het eindrapport is gepubliceerd.
               Zie: http://www.onderzoeksraad.nl/index.php/ ... #rapporten

               Reactie

               Working...
               X