Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Rib slaat om bij Scheveningse KNS-boei – negen man te water

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Rib slaat om bij Scheveningse KNS-boei – negen man te water

  zaterdag, 18 september 2010 10:56
  Vrijdag is rond zes uur 's avonds bij de cardinale KNS-boei nabij het noorderhavenhoofd de Coaster 650 rigid inflatable 57-25-YR met aan boord negen personen omgeslagen. De rib was bij ruwe zee voor een korte trip op weg naar buiten, toen een zee over de achtersteven de rib vol sloeg en de buitenboordmotor ermee stopte. De rib sloeg dwars en een volgende breker deed haar kapseizen. Alle negen opvarenden kwamen in het water terecht. Twee jongedames, die op het havenhoofd wandelden, zagen de omgeslagen rib met vlakbij de mensen in zee liggen. Aanvankelijk dachten ze dat het om een oefening ging, maar daar leek de situatie al snel te serieus voor. Ze belden 112 en onmiddellijk werden KNRM, brandweer, politie en strandreddingsbrigade gealarmeerd. De Kustwacht verzocht het in de nabijheid varende douanevaartuig Zeearend richting Scheveningse buitenhaven te gaan. De bemanning van KNRM-reddingstation Scheveningen werd om tien over zes gealarmeerd, waarop de reddingboot Kitty Roosmale Nepveu de haven verliet en het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) het noorderhavenhoofd op reed. Intussen waren planksurfers al bezig de schipbreukelingen door de branding naar het strand te helpen. De Scheveningse reddingboot pikte vlakbij de betonblokken van het havenhoofd een drenkeling en een surfer die bezig was hem te helpen, uit het water op. De drenkeling had hoofdletsel en vertoonde onderkoelingsverschijnselen. De KNRM-vrijwilligers verzorgden de hoofdwond pakten hem in een onderkoelingbrancard in. Acht schipbreukelingen die door de surfers naar het strand waren geholpen, werden daar door de vrijwilligers van het KHV opgevangen. Zij hadden veel last van de kou en sommigen van hen hadden zeewater en zelfs benzine binnen gekregen. Ze werden van dekens en thermo-materiaal voorzien. Toen alle opvarenden van de rib uit het water waren, werden ze naar het KNRM-boothuis gebracht, waar vijf ambulances klaar stonden. De drenkelingen werden daar door het ambulancepersoneel onderzocht en van droge kleding voorzien. Voor wie het wilde, was er gelegenheid te douchen. Na het onderzoek bleek het nodig zes (KNRM - persbericht van de brandweer zegt zeven) van de negen schipbreukelingen in een ziekenhuis op te nemen. Ze werden door de ambulances naar diverse ziekenhuizen in Den Haag getransporteerd. Eén van de drenkelingen bleek een gebroken neus aan het ongeluk over gehouden te hebben. Toen in het boothuis voldoende KNRM-vrijwilligers, ambulancepersoneel en politie aanwezig was, is de KHV naar het strand teruggereden om de rib te bergen, die dichtbij het strand in de branding ronddreef. De rib werd tijdelijk in het boothuis opgeborgen.De rib 57-25-YR kwam bij het noorderhavenhoofd midden tussen de brandingsurfers terecht, die eerder al acht van de negen opvarenden hadden gered.

  - foto's en tekst B. Scheijgrond

  NB: Bij deze actie was ook de Visarend betrokken met ondergetekende als rhib piloot. Na enkele pogingen dichter bij de drenkelingen te komen werden we zelf bijna slachtoffer van een golf die de rhib vol water zette. Kort hierna kregen we het sein dat alle drenkelingen weer veilig aan de wal waren.


  gr Ed
  --
  12348-bsfm-100917.jpg

  12349-bsfm-100917.jpg

  12352-bsfm-100917.jpg

  12357-bsfm-100917..jpg

  12357-bsfm-100917.jpg

  12362-bsfm-100917...jpg

 • #2
  Re: Rib slaat om bij Scheveningse KNS-boei – negen man te wa

  Ik vind het zo knap dat die surfers hulp konden bieden. Hoe deden ze dat in hemelsnaam? Waren die daar een beetje aan het rondsurfen en verleenden vanaf hun plankjes hulp? Hielpen zelfs drenkelingen door de branding heen..... Hoe moet ik mij dat voorstellen??

  Reactie


  • #3
   Re: Rib slaat om bij Scheveningse KNS-boei – negen man te wa

   idd Tom,

   Die (bad) gasten lagen daar een beetje te surfen op de nogal grote golven net naast de breakwater. Toen die rhib daar even buiten kwam kijken met betalende gasten..... Toen die boot omviel kwamen enkele surfers direct in actie en hebben met hun borden de drenkelingen naar het strand toe gebracht. 1 so was onderkoeld en had een hoofdwond opgelopen en lag nog in het water op een bord van een surfer, deze 2 zijn dan ook opgepikt door de KNRM boot. Wij/ik durfde het niet meer aan om in die branding te zitten nadat we 1x volgestaan hadden en zowat op de blokken gezet werden.

   gr Ed

   Reactie

   Working...
   X