Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Met de boot.

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Met de boot.

  De Noren staan al sinds jaar en dag bekend als zeevarend volk. Niet alleen omdat ze zo van de zee houden - ze hadden gewoon geen keus. Tegenwoordig zorgt een uitstekend netwerk van passagiers- en autoveerboten voor een gemakkelijke en aangename manier van reizen tot in de meest afgelegen delen van het land.
  Tot op de dag van vandaag zijn autoveerboten heel normaal in Fjord-Noorwegen en Noord-Noorwegen. Dat komt doordat de fjorden diep in het landschap snijden en het bijzonder lastig of zelfs onmogelijk is om langs de kust te rijden zonder het fjord over te steken. Hurtigruten, de kuststoomboot die meer dan 30 havens langs de Noorse kust aandoet, vaart nog dagelijks van Bergen in het zuidwesten tot Kirkenes in het uiterste noorden.
  Niet alle passagiersboten in Noorwegen zijn trouwens geschikt voor auto’s. In veel dorpen en steden zijn er kleine veerboten, zoals de kleine ’Beffen’ in Bergen, ’Sundbåten’ in Kristiansund of de veerboten die Oslo verbinden met de eilanden bij het Oslofjord.
  Op de Lofoten vormen de verschillende veerdiensten het cement dat de eilanden geografisch samenhoudt. Langs de kust verzorgen snelbootdiensten trajecten die je met de trein niet kunt overbruggen. Met de catamaran kun je snel en gemakkelijk van de ene plaats naar de andere, bijvoorbeeld van Stavanger via Bergen en tot in verschillende dorpen in de regio Sognefjord. Hetzelfde geldt voor kleine dorpjes in de fjorden die vroeger alleen met een roeiboot bereikbaar waren.
  Vooral in Fjord-Noorwegen eindigt de weg vaak plotseling bij één van de wereldberoemde fjorden en gaat de reis verder per veerboot.
  Snelboten en autoveerboten varen de kusten af naar dorpen en steden. Ook doen ze zowel grote als kleine eilanden aan. Dat kan allemaal via binnenwateren en/of via zee. Ze zijn ideaal om tijdens je vakantie te gaan eilandhoppen en gemakkelijk je reisroute te plannen.
  De Hurtigruten is een gevestigde waarde en vaart van Bergen naar Kirkenes. De reis Bergen-Kirkenes-Bergen neemt 11 dagen in beslag. Deze zeereis laat je de natuurpracht van de kust op een uitzonderlijke manier ervaren. Het wordt dan ook niet voor niets ’de mooiste zeereis ter wereld’ genoemd. Vooral de kleine en minder kleine dorpjes waar de boot onderweg halt houdt zijn voor veel toeristen ronduit spectaculair.
  De Hurtigruten vertreks dagelijks, en er wordt regelmatig aangelegd langs de kust. De schepen vervoeren ook auto’s, wat het gemakkelijk maakt de cruise te combineren met een stop op verschillende plaatsen aan de kust.

  finnmarken.pngnoorderlicht.jpg  Meer dan alleen een cruise, een reis met Hurtigruten kan wel eens de meest authentieke Noorse ervaring zijn die er is. Sinds 1893 zijn de Hurtigruten schepen een integraal onderdeel van het leven langs de Noorse kust, het vervoeren van de lokale bewoners, bezoekers en goederen tussen de steden en eilanden.
  De oorspronkelijke route brengt je van Bergen in het zuiden tot Kirkenes in het noorden, door middel van eilandjes, archipels en steden - waarvan sommige onbereikbaar zijn met de gewone schepen en auto's. De vloot bestaat uit twaalf unieke schepen, er vertrekt elke dag één schip vanuit Bergen.
  Vriendelijke groet, Hans.

  "Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren". (Pas als je iets ernstig meemaakt, weet je op wie je kan vertrouwen).

 • #2
  Eerste scheepsdoop in de geschiedenis op Antarctica.

  Een mooie publiciteitsstunt: de Noorse rederij Hurtigruten gaat zijn nieuwste aanwinst als eerste schip in de geschiedenis op Antarctica dopen. En dan niet met champagne, maar met ijs.
  Het nieuwe pool-cruiseschip wordt vernoemd naar Roald Amundsen, de beroemdste poolreiziger ooit. Hij voer niet alleen als eerste via de Noordwestelijke Doorvaart om Canada heen, maar bereikte ook als eerste zowel de Noord- als de Zuidpool. Met de naamgevingsceremonie wil Hurtigruten, dat zoiets als snelle route betekent, de nalatenschap van Amundsen eren.
  Toen de poolreiziger in 1917 zijn nieuwe expeditieschip ‘Maud’ doopte, verruilde Amundsen de traditionele fles champagne ook voor een brok ijs. Op gedragen toon sprak hij de welhaast profetische woorden: ‘Het is niet mijn bedoeling om de glorieuze druif te onteren, maar nu al zul je de smaak van je echte omgeving krijgen. Want voor het ijs ben je gebouwd, en in het ijs zul je het grootste deel van je bestaan blijven en er je taken vervullen’. Vandaar dus.

  Het nieuwe schip heeft volgens Hurtigruten ook al een beetje geschiedenis geschreven door een stuk van de eerste proefvaart na de tewaterlating volledig op accu’s te varen. In normaal bedrijf ondersteunen die de hoofdmotor, wat zo’n 20% brandstofbesparing oplevert. Het zou de eerste keer geweest zijn dat een cruiseschip volledig elektrisch voer. Overbodig te zeggen dat de ‘Roald Amundsen’ speciaal is gebouwd voor de cruisevaart in extreem koude gebieden, zoals de kustwateren van Vuurland, de Falklands en natuurlijk van Antarctica.
  Het schip is 180 meter lang en heeft ruimte voor 530 passagiers. Wie in de voetsporen van de beroemde Noor wil treden, moet over een fors reisbudget beschikken. Voor de dertig dagen durende reprise van Amundsuns reis via de Noordwestelijke Doorvaart geldt een instaptarief van 22.444 euro. Wie dat wat te gortig vindt, kan kiezen voor een tiendaagse ‘overgangsetappe’ in de Golf van Californië voor maar 2.490 euro. Maar ja, daarvoor hoef je niet op een poolschip te zitten.

  MS-Roald-Amundsen-Hurtigruten..png

  Bron: Nieuwsblad transport. 5 augustus 2019.
  Vriendelijke groet, Hans.

  "Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren". (Pas als je iets ernstig meemaakt, weet je op wie je kan vertrouwen).

  Reactie


  • #3
   Zeker veertig opvarenden van een Noors cruiseschip zijn besmet geraakt met het coronavirus. De rederij begon vorige maand als eerste ter wereld weer met internationale cruises. Nu zijn er grote zorgen of de bijna vierhonderd passagiers, die al van boord zijn gelaten, wel snel genoeg opgespoord kunnen worden.
   Dit weekend maakte de Noorse rederij Hurtigruten bekend dat 36 bemanningsleden en 4 passagiers van twee verschillende cruises besmet zijn geraakt met het coronavirus.

   R A.jpg

   Eind vorige week meerde het schip aan in de haven van Tromsø, de grootste stad in het noorden van Noorwegen. Daar werden vier bemanningsleden positief getest op het coronavirus. De volledige bemanning, 158 personen, moest vervolgens op het schip in quarantaine blijven.
   De 178 passagiers waren toen echter al van boord gelaten. De Noorse gezondheidsautoriteiten begonnen samen met de rederij direct een grootschalige operatie om alle passagiers op te sporen. Zij moeten twee weken in zelfisolatie om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
   Ook enkele passagiers van een eerdere cruise, vorige maand, zijn besmet geraakt. In totaal gaat het om 387 passagiers die momenteel door de Noorse gezondheidsautoriteiten benaderd worden. "Wij verwachten meer besmettingen te vinden", vertelde een woordvoerder daar gisteren over.
   Volgens de Financial Times gaat het om passagiers uit zeker 69 gemeenten in Noorwegen, waardoor de uitbraak snel grote gevolgen kan hebben. "Alle passagiers hebben inmiddels bericht van ons gehad", vertelde de rederij gisteren. "Wij verifiëren momenteel of die berichten goed zijn aangekomen en door iedereen worden begrepen."
   Hurtigruten begon halverwege juni als eerste rederij ter wereld weer met internationale cruises. Cruiseschepen varen vanuit Noorwegen naar de poolcirkel. Ook heeft de rederij plannen om vanaf deze maand weer verschillende cruisereizen naar de Britse eilanden aan te bieden.
   Vanwege de coronacrisis hadden de schepen zeker drie maanden stilgelegen. Toen de eerste cruisegangers vorige maand weer verwelkomd werden, werd ze op het hart gedrukt dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Hurtigruten had 'zeer strikte maatregelen' genomen om besmettingen tijdens de reizen te voorkomen. Naar eigen zeggen waren de voorzorgsmaatregelen zorgvuldiger dan Noorse of internationale voorschriften.
   Experts waarschuwen al langer dat reizen naar de poolcirkel, zoals die van Hurtigruten, in deze tijd onverantwoord zijn. In het gebied zijn slechts zeer beperkte medische voorzieningen aanwezig. Als er tijdens een reis medische hulp nodig is vanwege een uitbraak van het coronavirus, levert dat dus acuut problemen op.
   Rederijen zelf zeggen dat ze voldoende uitrusting aan boord hebben om passagiers op te vangen. Hurtigruten heeft een cruise die voor aankomend weekend gepland staat geannuleerd, maar het is niet duidelijk of alle reizen gecanceld worden.

   Bron: RTL-nieuws.

   Vriendelijke groet, Hans.

   "Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren". (Pas als je iets ernstig meemaakt, weet je op wie je kan vertrouwen).

   Reactie

   Working...
   X