Folkert schreef
Bekijk Berichten
Er waren echter nog wel wat tekortkomingen, nl. de niet ontlaste topklep op de luchtinlaatmast, die bij enige onderdruk in de boot vast op z'n zitting werd gezogen, waardoor het snuiverbedrijf gestopt en weer opnieuw gestart moest worden, echter nadat door drukvereffening de topklep (een bal) weer was los gekomen. Het andere mankement, was dat het inwendige bootvolume niet als buffer werd gebruikt, zodat het bovengenoemde probleem met de topklep zich steeds weer voordeed.
Het was in die tweede helft van de dertiger jaren een innovatieve ontwikkeling van de hoogste orde en dat er nog enkele kinderziekten aan kleefden doet daar niets aan af. Het idee kwam van de toenmalige Ltz1 J.J. Wichers, maar als degene die het systeem in werkelijkheid gerealiseerd heeft moet de Officier MSD der Eerste klasse J.C. van Pappelendam (later Schout-bij-nacht) genoemd worden, een zeer kundig technicus en één van de beste technische officieren in die tijd.
Bronnen uit de familie Van Pappelendam beweren dat Wichers het idee in de tijd van de Tweede Wereldoorlog heeft gestolen en wat kleine dingetjes heeft veranderd aan het ontwerp. Van Pappelendam kon hier niks tegen doen, want hij zat destijds in een krijgsgevangenenkamp. Er is over dit conflict een rechtszaak geweest. De rechter gaf Van Pappelendam gelijk. Maar toch wordt het idee aan Wichers én Van Pappelendam toegeschreven.
Deze boten behoorden tot de beste en de modernste van de wereld en aangenomen wordt dat deze serie kon wedijveren met de toenmalige Amerikaanse "Fleettype" onderzeeboten.
Leave a comment: