Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Images of Helmut Pich and U-168

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Images of Helmut Pich and U-168

  Sorry about my english (i'm spanish)... I'm looking for a Kptlt Helmut Pich (U-16 picture. I'm also looking for a photo of this submarine, the U-168.

  Can you help me with this matter?

  Thanks a lot.

 • #2
  Will have more soon !

  U198 and Cdr Pich.jpg

  Reactie


  • #3
   thanks a lot!

   thanks!!! I was searching before pics like this one without any result.

   If do you like submarine naval simulation, go to

   http://www.24flotilla.com

   You are welcome to this site.

   Sorry, but is in spanish language.

   Congratulations for this great site.

   Reactie


   • #4
    "XXX" wrote: Will have more soon !

    Reactie


    • #5
     Patience is a virtue

     I am very busy right now. Will post more images after the weekend.

     - - - - - -

     Seems this is all that I have available. Thought a friend had some more, but unfortunately I was wrong

     Reactie


     • #6
      Re: U-168 / Pich

      Just out of curiosity: were there any photos taken of the U-168 survivors while on board Zwaardvisch? Nice photo, BTW!
      http://www.netherlandsnavy.nl

      Reactie


      • #7
       Vissers hebben bij Java het wrak gevonden van een Duitse onderzeeboot.
       Het gaat om de U-168. Deze onderzeeboot was op weg naar Australië en werd op 6 okotber 1944 getorpedeerd door een Nederlandse boot, de Hr. Ms. Zwaardvisch. Volgens duikers die het wrak bezochten zijn op de onderzeeboot nog nazisymbolen te zien.
       De onderzeeboot was 76 meter lang en zou, volgens archieven van de Britse marine, vanaf negenhonderd meter afstand zijn getorpedeerd. Zevenentwintig overlevenden werden gevangen genomen.

       Bron: Historiek ( 7 oktober 2019 ).

       Van 26 september tot 26 oktober 1944 voerde Hr. Ms. Zwaardvisch een zeer succesvolle oorlogspatrouille uit in de wateren rond Java en Bali. In de vroege morgen van 4 oktober ontmoette de Nederlandse onderzeeboot een kleine Japanse tanker van ongeveer 500 ton die met het dekkanon tot zinken werd gebracht onder de kust van Bali. Twee dagen later bevond Hr. Ms. Zwaardvisch zich op westkoers aan de noordkust van Java ter hoogte van Goenoeng Lasem, toen zij een onderzeeboot verkende die met 14-mijlsvaart, aan de oppervlakte, naar het oosten voer. De toenmalige oudste officier van Hr. Ms. Zwaardvisch, LTZ 2 J. van Dapperen deed uitgebreid verslag van de succesvolle patrouille. Hij schreef: “Wij zijn er klaar voor. Alleen die verdomde nationaliteit. We zijn nu dichtbij en mogen niet meer dan enkele seconden door de periscoop kijken. “Op”, zegt de commandant, “neer”. Een blik op het silhouet in het boek. De ouwe is bedekt met parels van het zweet. Verschrikkelijke beslissing moet hij nemen. Dan zegt hij: “Verdomme een hakenkruis, zet `m op de voorhoudhoek, opgepast, is dat 17 1/2 graad?, vuur!” Zes torpedo`s worden er afgevuurd. Bij elke torpedo veert het schip wat achteruit en loopt de luchtdruk op. 800 Meter was de afstand; daar doen de torpedo`s 40 seconden over. Een eeuwigheid lijkt het, vergeleken met de 11 minuten die voorbij zijn sinds de verkenning van de U-boot. De periscoop blijft neer. Gehurkt erachter zit de commandant, zijn ogen neergeslagen. Onzichtbaar zijn we nu. Acht keer in totaal heeft hij gekeken, elke keer slechts luttele seconden. Dat was voldoende om een doopceel te lichten en een doodvonnis te tekenen. In 11 minuten werd alles gevonden van iets dat er de 12e niet meer zou zijn: een gedoemde onderzeeboot, het type en de tonnage, de lengte en de diepgang, de koers en de vaart en zelfs het soort mensen aan boord. 60 Man in het zotste tenue hebben er aan gewerkt, 6 torpedo`s doen de rest. Het is doodstil in het schip. De 4 torpedomakers in de boegbuiskamer luisteren. “40 Seconden” telde kwartiermeester Claus, “41…42…”. Toen was er een doffe explosie, niet eens een harde. “Op periscoop”, zegt de commandant. Ik zag hem rood aanlopen. “Kijk”, fluisterde hij, “vlug”. Dat was de laatste blik die er op de U-boot geworpen werd. 17 Seconden na de explosie, met een verschrikkelijke helling voorover, verdween het laatste puntje van haar staart voorgoed onder water.”
       De Duitse onderzeeboot ging ongeveer 20 mijl ten noorden van Rembang ten onder. Van de zes afgevuurde torpedo`s troffen er drie doel, maar slechts één explodeerde. Commandant Goossens, die op de hoogte was van de mechanische problemen van zijn torpedo`s, had besloten zes torpedo`s af te vuren op de U-boot in plaats van de gebruikelijke vier voor een dergelijk doelwit op 800 meter afstand; een juiste beslissing. Tien minuten nadat de U-boot gezonken was begaf Hr. Ms. Zwaardvisch zich naar de bewuste plek en kwam boven water. Er waren 27 overlevenden van wie de meeste werden overgegeven aan een vissersvaartuig dat zich in de nabijheid bevond. Vijf man, onder wie de commandant, Kapitänleutnant H. Pich, werden aan boord van de Nederlandse onderzeeboot gehouden. Uit hun verhoor bleek dat de Zwaardvisch U-168, een type IX C40 oceaanboot van 1247 ton onder water en een actieradius van 11.400 zeemijlen, tot zinken had gebracht. Tijdens de gehele Tweede Wereldoorlog zijn slechts 14 U-boten door geallieerde onderzeeboten tot zinken gebracht. Het torpederen van U-168 door Hr. Ms. Zwaardvisch mag dan ook als een buitengewoon groot succes gezien worden. Hr. Ms. O 21 was de enige andere Nederlandse onderzeeboot die deze bijzondere prestatie geleverd had toen zij op 28 november 1941 de Duitse U-95, met een enkele torpedotreffer, in de Middellandse Zee, tot zinken had gebracht.

       Bron: Traces of War.

       Vriendelijke groet, Hans.

       "Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren". (Pas als je iets ernstig meemaakt, weet je op wie je kan vertrouwen).

       Reactie


       • #8
        Op 3 februari 1943 bracht Hr.Ms. DOLFIJN de Italiaanse onderzeeboot MALACHITE tot zinken. Bron. De Nederlandse onderzeedienst in de Tweede Wereldoorlog, deel 1. G.Horneman, Aspekt. 2012
        In time of War, but not before,
        God and the Sailor we adore ashore.
        Buth when War is over and Peace remitted,
        God is forgotten and the Sailor quited.

        Reactie

        Working...
        X