Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Overhemd Boordtenue aangeschaft bij een dumpzaak.

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Overhemd Boordtenue aangeschaft bij een dumpzaak.

  Onlangs heb ik bij een dumpzaak een donkerblauwe overhemd behorende bij het Boordtenue aangeschaft. Uiteraard zijn daarbij de rangonderscheidingstekens, de persoonsnaam van de drager en het scheepsembleem verwijderd. Alleen op de bovenkant van de linkermouw staan nog de Nederlandse vlag en Koninklijke Marine vermeld. Als bijbehorende broek draag ik marineblauwe werkbroeken "S887 Action Trousers" van PortWest.

  Over dit overhemd heb ik nog twee vragen:

  Ten eerste, mag ik dit overhemd in het openbaar dragen? Om verwarring te voorkomen, ga ik dit overhemd (BT) zeker niet dragen tijdens evenementen als de Marinedagen en de Wereldhavendagen;
  Ten tweede, op het etiket staat dat ik het op maximaal 60 graden moet wassen met vloeibaar wasmiddel. Wat is de reden dat het Boordtenue alleen maar met vloeibaar wasmiddel gewassen zou mogen worden en kan ik i.p.v. vloeibaar wasmiddel te gebruiken dit overhemd ook wassen met een fijnwasprogramma op 30 graden?

 • #2
  Hallo Admiral,
  Schrijf eens naar de Libelle of de Margriet. Deze bladen zullen vast de oplossing weten.

  Reactie


  • #3
   vlak na mijn marine tijd heb ik nog jaaren gelopen met de blauwe en kakie hemden met al dan niet met uitmonstering daar op ,en heb op een bunkerboot in de amsterdamse havens gevaren ,enkele marine schepen gebunkert ,nooit heeft er iemand een opmerking daar over gehad ,later op de rijn en binnenvaart nooit komentaar ,maar tja hoe het er nu aan toe gaat ???.
   groet wout.

   Reactie


   • #4
    Hier draag ik mijn mooie marineblauwe overhemd (BT) in combinatie met mijn PortWest werkbroek. Foto genomen bij mij op het werk.    IMGP5700.JPG

    Reactie


    • #5
     Nu nog op de juiste manier groeten, niet als een Limey
     SINE PROTECTIONE NULLA SECURITAS

     Wapenspreuk van Hr.Ms. patrouilleschip Hefring

     Reactie


     • #6
      Jan van den Bogert Tpmkr schreef Bekijk Berichten
      Nu nog op de juiste manier groeten, niet als een Limey
      Wat is een Limey dan?

      In het etiket achterop staat het volgende:

      "Jack Basis BT
      Dutraco Gouda BV"

      Wat voor een bedrijf is Dutraco BV in Gouda?

      Reactie


      • #7
       Een Limey = een Engelsman (origineel alleen voor matrozen Royal Navy)

       Reactie


       • #8
        Wikipedia says (and therefore it is true ):

        The term is thought to have originated in the 1850s as "lime-juicer", and was later shortened to "limey". It was originally used as a derogatory word for sailors in the Royal Navy, because of the Royal Navy's practice since the beginning of the 19th century of adding lemon juice or lime juice to the sailors' daily ration of watered-down rum (known as grog), in order to make stored, stagnant, water more palatable. Doctors thought that lime juice would work better because it has more acid than lemon juice, so they substituted lime juice for lemon juice on the English Royal Navy ships. This ration of grog helped make these sailors some of the healthiest at the time due to the ascorbic acid's ability to prevent scurvy.

        Eventually the term lost its naval connection and was used to denote British people in general. In the 1880s, it was used to refer to English immigrants in Australia, New Zealand and South Africa. Although the term may have been used earlier in the U.S. Navy as a slang word for a British sailor or a British warship, such usage was not documented until 1918. By 1925, its usage in American English had been extended to mean any Englishman, and the expression was so commonly known that it was used in American newspaper headlines.
        Pim van Wijngaarden

        Reactie


        • #9
         Admiral Halsey schreef Bekijk Berichten
         In het etiket achterop staat het volgende:

         "Jack Basis BT
         Dutraco Gouda BV"

         Wat voor een bedrijf is Dutraco BV in Gouda?
         Goedemorgen Admiral,

         Zoek op google en er gaat een hele nieuwe wereld voor je open.

         Reactie


         • #10
          Waar kan ik eventueel een naamlint met mijn achternaam erop laten maken, zodat ik dat op mijn BT-overhemd kan dragen?

          Reactie


          • #11
           https://www.google.nl/#q=naamlabel+kleding

           Reactie


           • #12
            Op http://www.naamlintjes.nl/leger en http://www.legernaamlint.nl/ kan ik naamlinten voor op het BT-overhemd laten maken.

            Reactie


            • #13
             Alternatief voor dragen BT-overhemd tijdens de Marinedagen

             Aangezien ik tijdens de Marinedagen als bezoeker daar graag in marineblauwe kleding loop (donkerblauwe PortWest werkbroek + donkerblauw overhemd) en om verwarring en problemen te voorkomen ik tijdens de Marinedagen geen BT-overhemd moet dragen, zit ik te denken om daar een alternatief voor te vinden. Als ik namelijk daar tijdens de Marinedagen in een donkerblauwe BT-overhemd loop met wel op de linkermouw de Nederlandse vlag en Koninklijke Marine, maar zonder emblemen en rangonderscheidingstekens, acht ik de kans groot dat andere bezoekers of marinepersoneel tijdens de Marinedagen mij gaan aanspreken of mij opdrachten gaan geven, terwijl ik daar gewoon als burger ben.

             Nu heb ik op de site van het Zeekadettenkorps gezien dat men daar aan boord ook gelijksoortige donkerblauwe overhemden draagt als werktenue dat wel op het BT lijkt, maar niet hetzelfde is. Voorbeelden daarvan zijn te zien op http://www.zkk.nl/images/20131120harlingen05.jpg en http://www.assam2.nl/pdf/ZKK%20Werkkleding%202012v1.pdf.

             Weten jullie misschien welke leverancier ik moet benaderen voor deze donkerblauwe overhemden die het Zeekadettenkorps draagt, zodat ik die zelf eventueel bij de leverancier kan bestellen? Of is het verwijderen van de Nederlandse vlag en de woorden Koninklijke Marine op het BT-overhemd voldoende om toch tijdens de Marinedagen in een donkerblauw BT-overhemd te lopen?

             Reactie


             • #14
              Een mailtje naar het betreffende korps wil misschien wel eens helpen. Dacht je ook niet?

              Reactie


              • #15
               Dr.Ebb schreef Bekijk Berichten
               Een mailtje naar het betreffende korps wil misschien wel eens helpen. Dacht je ook niet?
               Ik heb het Zeekadettenkorps Harlingen daarover gemaild. Zij krijgen hun donkerblauwe BT-achtige werktenue via de dumpwinkel American Base te Bolsward en deze werkoverhemden zijn van het merk Fostex Garments. Een voorbeeld daarvan kun je zien op https://www.facebook.com/ZKKNL/photo...type=3&theater. Zo'n BT-achtige overhemd van Fostex Garments kun je bestellen op https://www.benscore.com/Fostex-poli...w-p-23776.html. Dit lijkt mij een goed alternatief voor het BT-overhemd van de Koninklijke Marine om te dragen tijdens de Marinedagen.

               Reactie

               Working...
               X