Mededeling

Collapse
No announcement yet.

NOVA: Bemanningsleden Sumatra Jacob van Heemskerck

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • NOVA: Bemanningsleden Sumatra Jacob van Heemskerck

  Begin mei 1940 bracht de Sumatra leden van de Koninklijke Familie naar Canada. De overtocht werd begeleid door de Jacob van Heemskerck. De redactie van de actualiteitenrubriek NOVA is voor een reportage op zoek naar bemanningsleden van beide schepen, die de overtocht hebben meegemaakt.

  Reacties: André Nelis, tel: 06-54710932 of andre.nelis@novatv.nl

 • #2
  Re: NOVA: Bemanningsleden Sumatra Jacob van Heemskerck

  Bedankt André. Het berichtje kwan per telegram binnen en heb het gewoon overgenomen. Wel raar dat er zon groove fout in staat.

  Reactie


  • #3
   Re: NOVA: Bemanningsleden Sumatra Jacob van Heemskerck

   JULIANA IN OORLOGSTIJD

   Dat zegt Juliana's toenmalige 'gezelschapsdame' Martine Feaver-Del Court van Krimpen: "Ze vond het vooral heerlijk om stof af te nemen en dat soort dingen (...) het was iets dat ze anders nooit deed. Waneer had ze nou ooit stof afgenomen als prinses van Nederland? Dat gebeurde voor haar".

   NOVA is aanstaande zaterdag volledig gewijd aan de vlucht van Juliana uit Nederland, in mei 1940, en de ballingschap die daarop volgde.

   De nu 91-jarige Martine Feaver is er vanaf het allereerste moment bij geweest. Direct na het uitbreken van de oorlog meldde ze zich bij het paleis en samen met haar dochtertje Renée bracht ze de hele oorlog met Juliana door.

   NOVA-verslaggever Jan Eikelboom zocht haar op in hun huidige woonplaats Ottawa, en tekende als eerste haar hele verhaal op.

   Martine Feaver vertelt over de krappe koninklijke schuilkelder op het paleis ("je lag er op een hoopje"), de vlucht met een gepantserde geldtransportwagen naar IJmuiden ("Bernhard stond te rapporteren over wat hij zag uit het raam. We hadden het gevoel dat hij het een beetje overdreef, dat was wel zijn aard"), de overtocht naar Canada en het leven daar ("eerst deden we het huishouden zelf").

   Ook komen verschillende andere ooggetuigen aan het woord, waaronder Martine's dochter Renée Roell, die in Canada het speelkameraadje was van de prinsesjes (waaruit overigens een levenslange vriendschap met koningin Beatrix is ontstaan).

   Rolande Brassard, die als huishoudelijke hulp anderhalf jaar bij Juliana in huis heeft gewoond omschrijft de prinses als "een hele eenvoudige vrouw, ze hielp ons altijd met de vaat", en voormalig matroos Adriaan Kannegieter vertelt over de overtocht naar Canada met de kruiser Sumatra.

   Er zijn ook unieke, nooit eerder vertoonde foto's te zien uit het fotoalbum van Martine Feaver, ondermeer van het vertrek uit Den Haag en van de drie rechercheurs die inwoonden in Canada. Volgens het bijschrift werden zij "de mannetjes" genoemd.

   Bekijk hier de promo.

   Uitzending: Zaterdag 10 mei 2008 bij NOVA (NED 2)

   Bron: PB NOVA

   Reactie


   • #4
    Re: NOVA: Bemanningsleden Sumatra Jacob van Heemskerck

    Hum ... was het al niet op RTL boulevard ?? heb het in iedergeval reeds gezien .met beelden van de oversteek en een bemannings lid Kannengieter ..

    Reactie


    • #5
     Re: NOVA: Bemanningsleden Sumatra Jacob van Heemskerck

     Kijk jij naar RTL Boulevard ???????

     Da's toch een roddel programma ? Wat is er gebeurt met die zeemannen van weleer ???

     Nog effe en er komt iemand langs die vertelt dat ie naar Goede Tijden Slechte Tijden kijkt

     Reactie


     • #6
      Een mooi stukje in het Dagblad van het Noorden van woensdag 13 maart 2019 over hoe Juliana en de prinsesjes tijdens deze reis de mist ingingen...

      Juliana en prinsesjes spoorloos in de mist.png
      "Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
      "Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
      ..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
      https://duurzamehuizenroute.nl/wonin...s-1905-veendam

      Reactie

      Working...
      X